Johanna Karimäki

Suomen kansantalouden kestävyys

Viimeisten vuosikymmenien aikana Suomen taloustilanteeseen on ollut vaikuttamassa karkeasti kaksi tekijää: öljy ja sellu. Öljyä on ostettu ja sellua myyty. Kolmanneksi tulee metalliteollisuus. Sotakorvauksista suoriutuminen kehitti raskasta metalliteollisuutta ja edelleenkin raskaat metalliteollisuuden vientituotteet kuten laivat, kaivoskoneet, hissit, kupari- ja terästuotteet ovat taanneet suomalaisten hyvinvointia, ja sitten viimeksi tulee sähkö- ja elektroniikkateollisuus ja sen suomalainen tähti Nokia matkapuhelintuotantoineen.

Mutta maailma muuttuu, metsäteollisuudelta odotetaan uuden sukupolven uudistumista ja öljyn yletön käyttö on lopetettava ennen kuin öljy jättää meidät. Maapallon tulevaisuus on saasteettomuudessa, vähäpäästöisyydessä ja puhtaassa tekniikassa.

Suhdanteet ovat seuranneet öljyn hintaa ja öljykriisejä.

Suomessa on toivottu ulkomaisia investointeja vankistamaan talouselämää ja tosiaan suomalaisten pörssiyritysten osakkeita onkin ostettu ulkomaille. Myös kokonaisia yrityksiä on siirtynyt ulkomaalaisomistukseen, esimerkkeinä Leaf - makeistehdas Turusta, Havi Hyvinkäältä ja Borealis -tuotantolaitokset Porvoossa. Lopputulos ei useinkaan ole ollut suomalaisille hyvä, sillä ulkomaalainen omistaja on saattanut lopettaa yrityksen toiminnan Suomessa ja työntekijät ovat menettäneet työpaikkansa ja Suomi verotulonsa. Tämä tilanne on toteutunut usein esimerkiksi teknologiateollisuuden alihankkijoiden kohdalla. Yleensä kaupat ovat syntyneet vain menestyneistä yrityksistä ja yritysvoitot ovat valuneet Suomesta poispäin. Uudenkaupungin Saab-autojen valmistamisen lopettaminen oli metalliteollisuudelle tappio. Vaikka Suomessa edelleen rakennetaan laivoja, oli valitettavaa, että laivanrakennusteollisuuden omistajiksi tulivat norjalaiset vuonna 1991, kun Kvaerner osti konkurssiin ajautuneet Wärtsilä Meriteollisuuden telakat. Töitä jäi suomeen, mutta ulkomainen omistaja sai voittonsa. Tämäkin jättää epäilyksen siitä, kuinka kauan omistaja teettää töitä Suomessa.

Ulkomaalaisia sijoitusyhtiöitä tuntuu kiinnostavan suuret suomalaiset kauppakeskukset, kun esim. Kampin kauppakeskuksen ostivat skotlantilaiset vuonna 2006.

Myös sähkö- ja energiayhtiöt kiinnostavat ulkomaisia sijoittajia, esimerkkinä Vattenfall on ostanut suomalaisia sähköyhtiöitä. Suuret pankit kuten Nordea ja Sampo ovat vain osittain suomalaisomistuksessa, Nordeasta runsas 20 prosenttia ja Sampo - pankista puolet.     

Suurimmat suomalaiset yritykset, kuten Stora Enso, Kone ja Nokia ovat laajentuneet ulkomaille, perustaneet siellä teollisuuslaitoksia ja siis työllistäneet ulkomaisia työntekijöitä.

Tämä on globaalin maailman ilmiö, kehityssuunta, joka näyttää vain lisääntyvän. Miten suomalainen työ ja työntekijä pärjää tässä? Mistä saadaan verotulot terveyden huoltoon, koulutukseen, eläkkeisiin, infrastruktuurin ylläpitoon, asuntotuotantoon, tiede- ja taide-elämään? Valtion on ylläpidettävä laitoksia oikeuden, järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitoon. Tarvitaan verotuloja.

Vastuu maailman hädästä on myös suomalaisten asia. Suomen kannattaa toimia riiston, kurjuuden ja epäoikeudenmukaisuuden poistamiseksi kansainvälisten järjestöjen kautta, erityisesti YK:n kautta ja EU maiden kanssa. Vastuu ympäristöstä ja luonnon tilasta on kaikkien asia. Ilmastopäästöjä on vähennettävä yhteisesti ja kansainvälisesti. Jos pääsemme muutoksen eturintamaan, on siitä myös kansantaloudellista hyötyä. Parhaat sovellukset myyvät maailmalla.

Kansantalous on osa maailman taloutta. Se mikä on Suomelle menestys, koituu myös suomalaisten hyväksi. Pohjana on suomalainen työ ja tuotteet, laadukkaina ja ekologisesti kestävällä tavalla tuotettuina. Säästäväisyys on hyve, turhaa tavarantuotantoa on vältettävä, mutta koko ajan on oltava mukana kehityksessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Green Pussy (nimimerkki)

Jippii! Vihreä on oppinut uuden sanan. Mitenkä siihen yhdistää Somalian tuontituotteet, kun niistä ei ole kuin kuluja.

Mikko K (nimimerkki)

Kyllähän nuo muiden tekemiset vaikuttavat Suomen tilanteeseen, mutta nykyiseen negatiiviseen tilanteeseen on kuitenkin eniten vaikuttanut poliittinen johto excel-taulukoineen ilman tunneälykerrointa.

Tulee tuosta lopusta hieman ristiriitainen olo, kun ensin sanot, että vastuu hädästä on suomalaisten asia ja sitten olet kuitenkin siirtämässä sitä vastuuta järjestöille. Tämähän tarkoittaa sitä, että suomalaiselle jää vain maksajan rooli kasvottomien järjestöjen käyttäessä varoja tarpeensa mukaan. Tämä taas johtaa siihen, että niitä ongelmia ei ihan heti kannata ratkaista, koska silloin pitää keksiä uusia syitä järjestön olemassaolon oikeutukselle.

VeliSynkkä (nimimerkki)

AE ! Ne on alkanna PELEKEE !
( Jos vaikka sähkö loppuukin seinästä ) Jne
Ja huilunsoiton Maisterisjätkät ja Huokailuosaamisen LISENSIAATIT ei enään työllistykkään Valtion, Kuntien ja Yliopistojenkin suojatyöpaikoissa !

VeliSynkkä
www.paholaisencasino.com

sen väliä (nimimerkki)

Suomi ei kestä vihreitä, eikä virheitä. Virhe on äänestää vihreitä, toivottavasti riittävän moni asian ymmärtää.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

"Vastuu maailman hädästä on myös suomalaisten asia."

No niin todella onkin. Vihreät olisivat valmiit tuomaan koko afrikan sarven suomeen "työvoimareserviksi". Kehitysapuun syydetään 1 miljardi VERONMAKSAJIEN rahoja. Itse kävin Tanskassa asti töissä vain saadakseni maksaa veroja Suomeen ja olet valmis törsäämään ne venäjälle, brasiliaan (MIKSI NÄIHIN RIKKAISIIN MAIHIN) tai afrikkaan, jotta heimopäälliköt saavat uusia aseita sotia varten. Venäjällä ja brasiliassa rikas yläluokka nauraa ääneen kun suomalaiset tuhlaavat vaivoin hankittuja veroeuroja hoitamalla heidän köyhiään. Miksi he eivät itse hoida asioitaan kuntoon?? Miljardööreistä on mukavampi ostella futisseuroja kuin hoitaa köyhiä. Antaa typerien tsuhnien tehdä paskaduunit ja säästyy rahatkin.

Mistä näitä todellisuuden kadottaneita maailmanparantajia oikein sikiää??

Miten arvelet "huutavan työvoimapulan" kehittyvän. Ainakin edustajatoverisi kasvi perusteli maahantuloa "työvoimapulalla".

Unohdit jutustasi kokonaan yhden kokonaisen sektorin eli maataloustuotannon sivuelinkeinoineen ja laadukkainen raaka-aineineen.

Vai onko maatalous VAIN vesistöjen rehevöittämistä?? Itse näen asian toisin.

Samoin kannataa kehaista laadukkaita suomalaistuotteita eli ketunnahkoja, jotka ovat korkealaatuisia verrattuna kiinalaisten kasvattamiin.

Turkisala työllistää 17500 henkilöä, mutta vihreän logiikan mukaan 200 miljoonan euron vientituloista voidaan luopua ja ajaa ihmiset kortistoon. Oikein "työvoimaministerin" suusta kuultuna.

Antonius (nimimerkki)

Luuletko tosiaan että Valmet/Valtran sorvarit kiittää ylimielistä politikointiasi seisoessaan leipäjonoissa. Koreassa sorvarille voidaan maksaa palkkaakin kun sorvit pyörii vihaamallasi ympäristöystävällisellä atomisähköllä. Koneiden laatu on huippuluokkaa - tuotekehitykseen panostetaan koska jatkuvuus on taattu.

Täällä meillä vaan odotellaan kiinalaisia tuotteita.

Antonius (nimimerkki)

Lisäys edelliseen:
Epoolainen eliitti pääsi liikkumaan kaduillaan kun ne aurattiin lumesta Etelä-Koreasa tehdyillä koneilla.

luuserius (nimimerkki)

Eipä ole pojilla kansanedustajalle annettavaa.

Kyllähän se kupletin juoni on selvä. Ensin vedetään edut maksimiin ja sitten yritys myydään, saneerataan, pilkotaan ja kannattavat osat pidetään.
Sen me kaikki tiedämme, mutta kaikki eivät voi sitä ääneen sanoa.

Aina kun palkkoja korotetaan ylihintaisessa Suomessa, seurauksena on ollut irtisanomisia, vuokra- ja ostotyövoiman käytön lisäämistä, ulkoistamisia, ylityökieltoja, tuottavuuden parantamista jne.

Sitten nämä ''duunarit'' ja heidän äänenkannattajansa, sosiaalipummit itkevät täällä kovaa kohtaloaan kun sosiaalietuudet eivät pysy tulokehityksen perässä.
Ja pimeän työn kysyntäkin on romahtanut, kun tarjolla on kykenevää työvoimaa kilpailukykyiseen hintaan.

Miksi Suomessa ei sitten ryhdytä rakennemuutokseen, kun tarve on ilmeinen ?????

Koska meillä on vallassa säilyttäjäsukupolvet, jotka ovat luoneet ns. hyvinvointivaltion ja haluavat pitää siitä (eduistaan ja vallastaan) katkeraan loppuun asti vaikka tulokset ovat olleet karmaisevia.

Köyhien määrä kasvaa, köyhäksi putoaa yhä useampi ''turvaverkkoon'' pudonnut. Valtion velka on monisatakertaistunut 80-luvulta, jolloin sitä oli 8 miljardia markkaa. 8 miljardia.

Valtion omaisuutta on myyty, osin rahapulassa, osin siksi että on päästy eroon ylihinnoitellusta työvoimasta ja eläköitymiskehitykseen ei ole varauduttu riittävästi. Pisteenä iin päälle meillä on uusi Harri Holkeri valtiovarainministerinä joka lykkää totuutta ei vain parilla kuukaudella vaan useammalla kvarttaalilla ja seurauksia voi vain arvailla.

iki-demari (nimimerkki)

Kehitysapu lopetteva kokonaan tai ainakin saatava vapaaehtoiseksi,joka haluaa antaa antakoon.Maahanmuutto tulisi toistaiseksi pysäyttää, kokonaan,ja palautukset käynnistettävä,muutaman vuoden perioodilla voidaan tarkastella tarvitaanko ketään, ja jos tarvitaan otetaan sitten mutta vain sellaisia joista on jotain hyötyä nykyisestä muuttaja populaatiosta ei ole muuta kuin suunnattomasti harmia ja muuta mielipahaa ja suunnattomat kulut,kun omassa kansassakin on paljon köyhiä ja vanhuksia joiden asiat tulisi saattaa edes siedettävälle tasolle,nyt nämä tämän maan hyvinvoinnin luojat makaavat vanhainkodeissa kurat housuissa vailla kunnollista hoitoa ja päättäjät jakavat kansalta viedyt verorahat jonnekkin helvetin afrikkaan ja vielä tuskassa raahaavat tänne täysin tarpeetonta sakkia elämään suomalaisten varoilla hommassa ei ole pienintäkään järkeä.

jokuvaan, (nimimerkki)

"Vastuu maailman hädästä on myös suomalaisten asia"

Suomalaisilla on ensisijaisesti vastuu Suomesta ja sen jälkeen lähiympäristöstään.

Nihilisti (nimimerkki)

Jaa-a.. Tulin katsomaan innolla mitä "punavihreä" sanoo kansantaloudesta ja nyt täytyy rehellisesti sanoa, etten ymmärrä blogia.

Siis Kansanedustaja neiti/rouva hyvä. Kirjoitukseen saatiin, öljy&sellu, vienti, puhdas planeetta, Afrikan köyhät ja epämääräinen hölötys globalisaatiosta.

"Kansantalous on osa maailman taloutta. Se mikä on Suomelle menestys, koituu myös suomalaisten hyväksi. Pohjana on suomalainen työ ja tuotteet, laadukkaina ja ekologisesti kestävällä tavalla tuotettuina. Säästäväisyys on hyve, turhaa tavarantuotantoa on vältettävä, mutta koko ajan on oltava mukana kehityksessä. "

Toivoisin, että lukisit tämän uudestaan. Sitten mietit ja luet uudestaan.
Koska minä olen ja siltikin olen, että "wth?". Tämä vaan vahvistaa pelkojani Eduskunnasta ja vakuuttaa minut siitä miten turha laitos se on.

Henkilökohtaisesti minulla ei mitään sinua vastaan, vaikutat söötiltä idealistilta, mutta ehkä sinun pitäisi tehdä jotain parempaa, kuten vaikka pelastaa planeetta teoilla eikä höpöhöpö puheilla Eduskunnassa.

Jorma Tapio (nimimerkki)

Punavihreitä naisia pitää onnitella. Saatte aivan lähivuosina sellaisen Suomen mitä olette halunneet. Ei suomalaista teollisuutta vaan ulkomaisten sijoittajien omistamia kauppakeskuksia, jossa julkisen sektorin akateemiset naiset ja nuoret somalimiehet viettävät sopuisasti aikaansa. Kaikki rahoitetaan ekologisesti velkarahalla, jota ahkerat kiinalaiset meille lainaavat. Ehkä jopa pari-kolme vuotta vielä...

Sitten kuvio romahtaa ja historia toistaa itseään: Maakuntien miehet ryhdistäytyvät ja vuoden 1918 mallin mukaan valkoiset marssivat ihan Helsingin Esplanadille asti. Totuuskomissio perustetaan ja lakia asiantilaan syyllisille luetaan.

luuserius (nimimerkki)

Heinäluoman aikana tehtiin verouudistuksia jotka kannustavat ulkomaalaiseen omistukseen ja tyträryhtiötalouteen (muistamme Sarasvuon kapinan).

Toki lakiin jätettiin porsaanreikiä, jottei kaikki omistus valu ''ulos''. Kiinteistöyhtiöitä onkin perustettu.

En ole vielä nähnyt esityksiä joissa kannustettaisiin yrityksiä työllistämään Suomessa ja ylipäätään pitämään tuotantoa myös täällä ?

Ahon hallitus muutto mm. yritysverotusta niin että Suomeen saapui runsaasti pääomaa 1990-luvun alussa ja työpaikkoja. Laman selkä taittui ja Lipposen-Niinistön (sinivihreä?) hallitus teki täyskäännöksen.

Ilmeisesti (korporaatiot) eivät halunneet ''liikaa'' vieraita investointeja Suomeen. Se kun tietää kilpailua ja mm. työvoimapulaa. Siksi myös pienyrityksiä ei meillä synny, kun verotuksella ja lainsäädännöllä estetään vapaa kilpailu, suurten eduksi.

VeliSynkkä (nimimerkki)

De Dorkat eli Viherjugendit on sekä syntymähölmöjä että täysiä ääliöitä tajuamaan mitään talouden realiteeteistä.
EI mihinkään muualle paitsi koko rotla suoraan koiranruokatehtaalle.

VeliSynkkä
www.paholaisencasino.com
Think Tank Ajattelulaboratorio
Jotenkin tuntuu uskomatomalta etä tämäkin kuvan misu, joka antaa vaikutelman itsestään kuin olisi " Pääsiäispupu " , todella hoitaa Valtion asioita !

Trapetsi (nimimerkki)

Blogisti: "Vastuu ympäristöstä ja luonnon tilasta on kaikkien asia."

Vaan suomalaisen nuorison asia se ei näytä olevan. Nuoriso sotkee cityn puistot viikonloppusin ja juo ja räyhää. Helsingin aseman seutu on öisin kuin pommin jäljiltä. Koko city haisee helteellä kuselta.

Jokaisen puistokonsertin jälkeen on siivo kammottava.

Nuoret töhrivät jopa yksityisten talojen seiniä ja ikkunoita, kuten iäkkään tuttavani kodin yhä uudelleen.

Puhukaa sitten ympäristövastuusta, kun saatte Suoemn nuorison ihmistavoille ympäristön suhteen.

Minä en ota mitään puheita todeksi, ennen kuin asianne näkyy arjessa käytännössä vaikka läheisellä uimarannalla, jossa bajamaja oli heitetty keinumaan aalloille.

Haamu (nimimerkki)

Maailmaa muuttuu, muttei ihmisten ahneus. Niin kauan kun öljyä piisaa, ei vaihtoehtoisille energiamuodoille anneta jalansijaa - raha puhuu.

Maailman hätä ja tätä myötä nimenomaan pakolaiset (turvapaikanhakijat tai ihan millä nimellä vaan, maahanmuuttajiahan ne tavalla tai toisella aina ovat) ovat suurin ekologinen ongelma. Länsimaiden väestönkasvu olisi jo negatiivista ilman tätä siirtolaisuutta. Pitkällä tähtäimellä hätä leviää - globalisoituu.

Trapetsi (nimimerkki)

Työskentelin aiemmin alalla, jossa kohtasin asiakkaina koko kansan. Onneksi minulla oli siihen hyvä tausta, sillä olin kasvanut maalla ja nähnyt sotajermujen jutut ja elänyt taloudellisesti tiukkaa aikaa evakkopakolaisperheessä.

Monien nuorten poliitikkojen ongelma on se, että heiltä puuttuu kosketus reaalielämään ja köyhyyteen. Heiltä puuttuu myös kosketus kansan arkeen.

Köyhyys on heille jotain romanttista: " meillä on vastuu kaikista maailman sorretuista". Sitä on kiva katsella kaukaa, mutta kun se astuu omaan elämään,on juttu ihan toinen.

Tosiasia oli, että perheemme oli pakolaisperhe. 1960-70 luvulla tilanne oli sellainen, että meidän piti kerätä taksvärkkiä Chilen ja Angolen pakolaisille koulussa, vaikka omassa maassa oli n. 430 000 pakolaista ja persuus vilkkui äidin tekemien pieneksi jääneiden mekkojen alta. Evakkopakolaisista osa ei siihen mennessäkään ollut sodan jälkeen päässyt jaloilleen. Heitä vain Suomessa ei nähty eikä kuultu.

Meillä oli myös satllariavusteinen Teiniliitto, jolla oli pää pilvissa ja jalat tukevasti isän ja Hesan kulttuurikotien kukkarossa. Nyt osa heidän jälkikasvuaan on vihreissä.

Ihmiset tekivät nuoruudessani töitä ilman tukia ja ne joilla oli huonosti töitä, sinnittelivät, kuka mitenkin. Naapuria pyrittiin myös hädässä auttamaan, annettiin lapsille mm. pieneksi jääneitä vaatteita.Maaseutu oli ekologinen ulkohuusseinen ja kotiviljelyineen ja muutamine lehmänkantturoineen. Nykynuori sanoisi pian, ettei tämä ole kivaa.

Jotain kuitenkin kumpusi siellä mieleen. Me olimme köyhä sitkeä kansa, joka olimme raataneet pakkasessa ja muutaman kuukauden kesässä itsellemme elannon. Me elimme keskellä heitä, jotka olivat henkeen ja veren puolustaneet tämän maan itsenäisyyden valtavaa ylivoimaa vastaan. Me emme olleet hankkineet siirtomaita. Me olimme olleet satoja vuosia muiden maiden ( Ruotsi, Venäjä) riistettävinä.

Itsekunnioitus ja itsearvo opittiin siinä maassa ja siinä ympäristössä. Riitti kun näki isän sotilaspassin. Me emme olleet velkaa kenellekään, meille oltiin velkaa ja rankasti.

Koulussa oli 40 naamaa luokassa. Koulukirjat ja muut vastaavat ostettiin itse.

Kun lähdettiin pyrkimään jatko-opintoihin, oli maaseudun huonoista kouluista vaikempi ponnistaa pois. Kuitenkin lähdettiin. Opintolainoja alkoi silloin saada, aiemmiin niitä ei ollut.Mitään opintotukia ei ollut.

Töitä onneksi kohtuullisesti oli. Kun sai lapsen, päivähoitoa ei ollut. Itse oli hankittava paikka kaupan ilmoitustauluilla ilmoitellen. Valvontaa ei ollut. Hyvän ystäväni lastenhoitaja paljastui vuoden hoidon jälkeen alkoholistiksi.

Töissäni näin taas käytännössä kaikkien kansankerrosten arjen. Maahanmuuttajiakin alkoi tulla ja eikun rokotuksiin, kun eksoottisten tautien kantajia alkoi tulla myös.

Monien vihervasureidenkin piti alkaa vuolla aattelle vartta, kun aate käveli siään ovesta ja se ei ollukaan monelle mieluisaa.

Suomi ei ole vastuussa maailman hädästä. Se on vastuussa omien kansalaisten hädästä. Parasta kehitysapua ikinä on ollut yritysten siirtyminen kolmansiin maihin. Sinne tulee leipää ja kehitystä. Meille se on jotain muuta. Ettei vain olisi paluu sinne pienviljelyyn. No, minulta käy piiraanpaisto arinalla. Osaatteko hyvä blogisti edes lämmittää ja siiyttää leivinuunin ja valmistaa arinan leivänpaistoon?

Oletteko valmis tyhjentämään ukohuussin ja kitkemään päivätolkulla kasvimaata? Puhumattakaan pyykin pesusta saunapadassa ja vesihän sinne tietty kannetaan kaivolta ämpärissä- myös talvipakkasella. Tosi luomua.

luuserius (nimimerkki)

Minä en ole vielä kaupan kassana toiminut, enkä ole kovin nuorikaan, saati nainen, mutta kehitysapu on minusta marginaali ja poliittinen valinta.

Kehitysavun lopettaminen tuntuisi pahalta, niin se veisi myös Suomen imagoa kohti kehitysmaaluokkaa ja pahimmillaan voisi jopa heikentää luottamusta meidän lainanmaksukykyyn.

Kansantalouden kestävyydestä pitäisi olla enemmänkin huolissaan. Raimo Sailas kiinnitti tähän huomiota ja antoi moitteita puolueille siitä ettei konsensusta ole tekemisessä.

Nyt pitäisi tehdä päätöksiä, eikä odottaa vaaleja, mutta kun valta on annettu etujärjestöille ja sulle mulle politiikassa ei juuri ikäviä päätöksiä tehdä, niin sitten ollaan vaan.

Sailaksen moitteet ulottuivat myös oppositioon, joka suden lailla kävisi kaikkeen muutoshalukkuuteen kiinni ja lupaisivat tietysti palauttaa asiat ennalleen. Eli politiikanteko kriisiaikana demokratiassa on vaikeaa.

Käyttäjän johannakarimaki kuva
Johanna Karimäki

Olen huolissani kansantalouden tilasta ja mukavaa, että aihe virittää kommentoimaan ja keskustelua kaivataan. Valtion velan kasvu alkaa olla kestämättömällä tasolla. Nimimerkki luuseriuksen kommentit ovat ravistelevia ja herätteleviä. Rakennemuutos on edessämme ennemmin tai myöhemmin -mitä ennemmin, sen parempi.

Uutta kasvua on löydettävä. Jos ei synny uutta Nokiaa, on panostettava pieniin puroihin, tuettava kasvuyrittäjyyttä, aloittelevia yrittäjiä ja pienyrittäjiä. Ylipäänsä innovaatiotoimintaa on helpotettava lisäämällä riskirahoitusta. Innovoijille on jätettävä vapaus. Olen myös pohtinut sitä, millä keinoin Suomessa saisi paremmin uuden mahdollisuuden. Henkilökohtaisen konkurssin jälkeen pitäisi olla paremmat mahdollisuudet yrittää uudelleen. Virheistä oppii.

Monessa kommentissa oli huoli seniorikansalaisistamme ja heidän saamastaan hoidon tasosta. Siinä meillä on tosiaan petrattavaa. Nimimerkki Trapetsin kommentti oli mielenkiintoinen kuvaus eri aikakausista. Tuon menneen ajan Suomessa pärjäsi työllä, eikä ollut samanlaista epävarmuutta ja epätietoisuutta, mitä nykyajan nuoriso kokee: tulevaisuus, työ- ja opiskelupaikka ovat kiven alla. Jokainen on oman aikakautensa lapsi ja kantaa niitä kokemuksia, mitä on. Taloudellisesti tiukkaa aikaa elin opiskelijana ja kun tein tutkijan töitä yh-äitinä.

Toimituksen poiminnat