Johanna Karimäki

Saimaan kuutit pelastettava

EU-komission mukaan Suomi ei ole kyennyt suojelemaan saimaannorppaa niin, että sillä olisi mahdollisuuksia saavuttaa suotuisan suojelun tasoa. Maa- ja metsätalousvaliokunnassa käsitellään parhaillaan kalastuslain muutosta, joka mahdollistaa verkkokalastuskiellon Saimaalla. Kuulemisessa on noussut esiin, että laki on todella kiireellinen ja tarpeellinen. Saimaannorppa on erittäin uhanalainen laji. Vuosina 2000-2009 kannan arvioitu nettokasvu oli vain noin 21 yksilöä ja norppia arvellaan olevan nyt 260. Huolestuttavaa tässä on se, että norppia syntyy ja kuolee vuosittain kutakuinkin sama määrä ja kuolleista suuri osa on poikasia. Viime vuosina joka toinen kuutti hukkui kalaverkkoihin. Se vääristää populaation ikärakenteen ja vaarantaa eläinlajin säilymisen. On totta, että vähälumiset talvet ovat osasyynä siihen, että poikasia on syntynyt vähän, mutta verkkokalastuskielto on keskeistä lajin säästymiselle sukupuutolta.

Suojelu on lähtenyt liikkeelle ministeri Anttilan toimesta vapaaehtoisella suojelulla, jossa korvataan harrastajakalastajille se, etteivät laske keväällä ja alkukesästä verkkoja. Olen tutustunut valiokunnassa tämän suojelualueen (noin 1500 km2) rajauksiin. Se on reikäinen. Saimaalla on kalastusosakaskuntia, jotka ovat sopimuksien allekirjoittajia. Reikäisessä suojelualuekartassa on valkoisia katvealueita, joissa ei vielä ole sopimusta. Sitten siinä oli punaisia vyöhykkeitä, joissa selitys ”osakaskunnan hylkäämä sopimus” ja näiden lisäksi vielä vaaleanpunaisia vyöhykkeitä, jotka kuvasivat ”osakaskunnan suojelualueesta pois rajaamaa aluetta”. Nämä ovat siis alueita, joilla osakaskunta edelleen verkkokalastaa milloin haluaa ja nostaa korvauksia toisesta alueesta. Se ei mahdu oikeustajuuni. Tietysti olen siitä iloinen, että on niitä, jotka aidosti haluavat suojella saimaannorppaa ja heitäkin on paljon. Mutta jos suojelualueella on siellä täällä katvealueita, joissa on verkkoja, ei tilanne ole norpan kannalta hyvä.

Valiokunnan käsittelyssä olevassa laissa on mukana ammattikalastajille maksettavat ansionmenetyskorvaukset, mikä on ilman muuta hyvä asia. Ilokseni myös kuulin, että keskeisin ammattikalastajien saalis Saimaalla on muikku, eikä sen kalastus ole vaaraksi norpille. Kalastaa voi monella eri tavalla. Sitä suojelijatkin painottavat mm. katiskakampanjassaan. Katiskalla voi huoletta kalastaa ympäri vuoden.

Saimaannorppakannan suurin uhka on edelleen verkkokalastus. Vaikka keväisiä vapaaehtoisia verkkokalastuksen kieltäviä sopimuksia on tehty lisää, ne eivät riitä pelastamaan saimaannorppaa. Metsähallituksen tutkijoiden mukaan niillä saadaan leikattua saimaannorppien verkkokuolemia noin 40 prosenttia. Saimaannorpan suojelu vaatiikin erityistä huomiota. Maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen ja uhanalaisen saimaannorpan selviytyminen on yksin suomalaisten käsissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Matti J (nimimerkki)

Norppa varmasti tarvitsee pelastusrenkaansa, mutta tulipa vain mieleen, että onko koskaan tutkittu onko suojeluinnon ja suojelun kohteen ns. söpöysasteen välillä korrelaatiota?

Miksi kukaan ei vaadi kanoja vapaiksi vankiloistaan? Tai sikoja?

Entä kuka suojelisi ihmistä?

Calle (nimimerkki)

Tarpeeton vapaa-ehtoisuuden tie on nyt kuljettu loppuun. Suomessa on monia asioita, joita on säädelty laeilla, kun osa porukasta ei muuten ymmärrä missä mennään. Niin pitäisi tässäkin tapauksessa tehdä, pikimmiten.

Laitiin (nimimerkki)

Onko kirjoittajalla tiedossa miksi muutamana viime vuotena norppakanta on pienetynyt erittäin voimakkaasti juuri alueella, missä ei ole lupa kalastaa verkoilla? Tarkoitan Koloveden kansallispuiston aluetta, jolle suurin alenema sijoittuu. Alueella on myös moottoriveneillä liikkuminen kiellettyä, viramomaisia lukuunottamatta. Siis mitä parhaat olosuhteet norpalle.

Muilla alueilla norppakanta on pysynyt ennallaan tai lisääntynyt. Lisäys on ollut suurinta Pihlajavedellä, jonka rannoilla on taajaan kesämökkejä, liikutaan paljon moottoriveneillä ja kalastetaan verkoilla kevään rauhoitusaikaa lukuunottamatta.

Jossain on vikaa mutta missä? Itse vaihtaisin ensimmäiseksi suojelusta vastaavat henkilöt.

Jeppe (nimimerkki)

Voitas lahdata ne hylkeet, niin loppuis tämä ikuinen vatvominen. Täysin joutava elukka. Ei mitenkään hyödyllinen ihmisen tai luonnon kannalta. Onpahan jäänyt eristyksiin Saimaalle historian oikeusta.

Gagarin (nimimerkki)

#1: "Miksi kukaan ei vaadi kanoja vapaiksi vankiloistaan? Tai sikoja?

Entä kuka suojelisi ihmistä? "

Mainitsemasi lajit eivät ole vaarssa kuolla sukupuuttoon kuten tämä:

http://www.youtube.com/watch?v=M2TJUZfOdRE

Toimituksen poiminnat